W ramach trwania Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek, który w tym roku upływa pod hasłem „Biblioteka – świat w jednym miejscu” filia biblioteczna w Budach Głogowskich w dniu 12 maja zorganizowała dla dzieci z tej okazji zajęcia.

W trakcie spotkania dzieci odbyły niezwykłą kulinarną przygodę po całym świecie. Dowiedziały się skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki. Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy Nigerii. Jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata. Wielką wyprawę tropem dań, przypraw i smaków odbyły na 5 kontynentach odwiedzając blisko 30 krajów. Przekonały się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. Na zakończenie spotkania dzieci otrzymały słodkie ciasteczka.

Zapraszamy na kolejne zajęcia, które odbędą się już niebawem.

 

Zdjecie_01.jpgZdjecie_02.jpgZdjecie_03.jpgZdjecie_04.jpgZdjecie_05.jpgZdjecie_06.jpgZdjecie_07.jpgZdjecie_08.jpg